Zaloguj się lub włącz wersję mobilną
StartDodaj artykułMoje artykułyMoje kontoSzukaj artykułówPomocKontakt

Kategorie

Strona PDFStrona HTML

Halle Berry



ID artykułu: 440 / 698
URL: http://www.publikuj.org/440

Halle Berry (właśc. Halle Maria Berry, ur. 14 sierpnia 1966 roku w Cleveland, Ohio, USA) - amerykańska aktorka. Laureatka Oscara za rolę pierwszoplanową w filmie Monsters Ball (Czekając na wyrok).

Córka Afroamerykanina Jeromea, pracownika szpitala i Angielki z Liverpoolu, Judith Ann Hawkins, pielęgniarki. Halle dość wcześnie została zauważona przez przemysł rozrywkowy. Jako 17-latka reprezentowała stan Ohio w wyborach Miss Nastolatek, a w rok później zdobyła ten tytuł. W 1986 roku jako Miss USA wzięła udział w wyborach Miss Świata, podczas których awansowała do finału. Jej kariera potoczyła się od tego momentu błyskawicznie. Najpierw pracowała jako modelka, a już w 1989 roku wystąpiła w serialu Living Dolls. Na dużym ekranie pojawiła się po raz pierwszy w roku 1991 w Malarii Spikea Lee. W rok później partnerowała Eddieemu Murphyemu w komedii Bumerang (1992). Rok 2001 przyniósł jej wiele nagrod za film Czekając na wyrok. W 2002 roku wystąpiła u boku Piercea Brosnana w 20. z serii filmie o Jamesie Bondzie - Śmierć nadejdzie jutro. Halle Berry jest diabetyczką. Po rozwodzie z graczem bejsbolowym Davidem Justicem (1992-1996), wyszła za mąż za muzyka jazzowego Erica Beneta (24 stycznia 2001) - w 2003 roku rozstali się. W 2003 roku, na jubileuszowej 75. ceremonii rozdania Oscarów pojawiła się na scenie w specjalnej, uroczystej prezentacji aktorów - wszystkich dotychczasowych laureatów Oscara. W 2004 jako pierwsza aktorka odebrała nagrodę dla najgorszej aktorki (Złota Malina) za rolę w Kobieta-Kot, który wygrał też w 3 innych kategoriach. 16 marca 2008 roku urodziła córeczkę Nahlę Ariel Aubry. Ojcem dziewczynki jest Gabriel Aubry.

Filmografia
- 2010: Nappily Ever After jako Venus Johnson
- 2009: Frankie and Alice jako Frankie/Alice
- 2008: Class Act jako Tierney Cahill
- 2008: Tulia jako Vanita Gupta
- 2007: Druga szansa (Things We Lost in the Fire) jako Audrey Burke
- 2007: Ktoś całkiem obcy (Perfect Stranger) jako Ro
- 2006: X-Men: Ostatni bastion (X-Men: The Last Stand) jako Storm
- 2005: Roboty (Robots) jako Cappy (głos)
- 2004: Kobieta-Kot (Catwoman) jako Patience Phillips
- 2003: Gothika jako Miranda Grey
- 2003: X-Men 2 (X2) jako Storm / Ororo Munroe
- 2002: Śmierć nadejdzie jutro (Die Another Day) jako Jinx
- 2001: Czekając na wyrok (Monsters Ball) jako Leticia Musgrove
- 2001: Kod dostępu (Swordfish) jako Ginger Knowles
- 2000: X-Men (X-Men) jako Ororo Munroe / Storm
- 1999: Kariera Dorothy Dandridge (Introducing Dorothy Dandridge) jako Dorothy Dandridge
- 1998: Senator Bulworth (Bulworth) jako Nina
- 1998: Miłość jest dla głupców (Why Do Fools Fall In Love) jako Zola Taylor
- 1997: Czarne perły (B*A*P*S) jako Nisi
- 1996: Żona bogatego mężczyzny (The Rich Mans Wife) jako Josie Potenza
- 1996: Dogonić słońce (Race the Sun) jako Sandra Beecher
- 1996: Krytyczna decyzja (Executive Decision) jako Jean
- 1995: Dwie matki (Losing Isaiah) jako Khaila Richards
- 1994: Flintstonowie (The Flintstones) jako Sharon Stone
- 1993: The Program jako Autumn Haley
- 1993: Tata na wagarach (Father Hood) jako Kathleen Mercer
- 1992: Bumerang (Boomerang) jako Angela Lewis
- 1991: Malaria (Jungle Fever) jako Vivian
- 1991: Ostatni skaut (The Last Boy Scout) jako Cory
- 1991: Strictly Business jako Natalie
- 1991-1992: Knots Landing jako Debbie Porter
- 1989: Living Dolls jako Emily Franklin

Nagrody
- 2004: Gothika (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola kobieca
- 2004: Kobieta-Kot Złota Malina dla najgorszej aktorki
- 2003: Śmierć nadejdzie jutro (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola kobieca
- 2002: Czekając na wyrok (nominacja) Złoty Glob najlepsza aktorka w dramacie
- 2002: Czekając na wyrok Oscar najlepsza aktorka
- 2002: Czekając na wyrok Srebrny Niedźwiedź najlepsza aktorka Berlin
- 2002: Czekając na wyrok (nominacja) MTV Movie Award najlepsza rola kobieca

Źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji GNU FDL)

 Opcje
Aktywacja: 25/10/08 20:35, odsłony: 858
Słowa kluczowe: wyrok, x-men, halle, nominacja, berry, movie, nadejdzie, storm, dorothy
 Zamknij Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce, kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej.