Zaloguj się lub włącz wersję mobilną
StartDodaj artykułMoje artykułyMoje kontoSzukaj artykułówPomocKontakt

Kategorie

Strona PDFStrona HTML

Jan Machulski



ID artykułu: 481 / 698
URL: http://www.publikuj.org/481

Jan Machulski (ur. 3 lipca 1928 w Łodzi, zm. 20 listopada 2008 w Warszawie) - polski aktor filmowy, teatralny i telewizyjny, reżyser i pedagog. Był mężem aktorki Haliny Machulskiej i ojcem reżysera filmowego Juliusza Machulskiego.

W 1947 ukończył Państwowe Gimnazjum i Liceum Koedukacyjne Pierwszego Stopnia w Aleksandrowie Łódzkim. 7 lat później (w roku 1954) ukończył Państwową Wyższą Szkołę Aktorską w Łodzi, a w 1971 Państwową Wyższą Szkołę Teatralną Warszawie. Występował na scenach wielu teatrów: w latach 1954-1955 Teatr Olsztyński, Teatr Opolski (1955-1957), Teatr Lubelski (1957-1963), Teatr Nowy w Łodzi (1963-1966), teatrów Polskiego oraz Narodowego w Warszawie (1966-1970). Założyciel m.in.: "agencji" w Teatrze Lubelskim (1961), "Sceny studyjnej" w Łodzi (1964). Współzałożyciel Teatru Ochoty w Warszawie (1970). Pedagog w PWSTTviF w Łodzi. Wieloletni dziekan Wydziału Aktorskiego tej uczelni. Zagrał ok. 70 ról teatralnych oraz ok. 45 ról filmowych. W młodości aktywnie uprawiał sport, grając nawet w III-ligowym klubie piłkarskim Włókniarz Aleksandrów. Był ambasadorem Łodzi w staraniach o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. 12 listopada 2008 roku otrzymał tytuł Honorowego Obywatela Miasta Łodzi. Zmarł na zawał serca w warszawskim Szpitalu Bielańskim w wieku 80 lat.

Filmografia
- Ostatni dzień lata (1958, reż. Tadeusz Konwicki)
- Wyspa Złoczyńców (1965, reż. Stanisław Jędryka)
- Sublokator (1966, reż. Janusz Majewski)
- Rękopis znaleziony w Saragossie (1964, reż. Wojciech Has)
- Rzeczpospolita babska (1969, reż. Hieronim Przybył)
- Album polski (1970, reż. Jan Rybkowski)
- Pogoń za Adamem (1970, reż. Jerzy Zarzycki)
- Polskie drogi - serial telewizyjny (1976, reż. Janusz Morgenstern)
- Daleko od szosy - serial telewizyjny (1976, reż. Zbigniew Chmielewski)
- Vabank - (1981, reż. Juliusz Machulski)
- Vabank II czyli riposta - (1984, reż. Juliusz Machulski)
- Kingsajz (1987, reż. Juliusz Machulski)
- Zabij mnie glino (1987, reż. Jacek Bromski)
- Szwadron (1992, reż. Juliusz Machulski)
- Psy (1992, reż. Władysław Pasikowski)
- Psy II: Ostatnia krew (1994, reż. Władysław Pasikowski)
- Kiler (1997, reż. Juliusz Machulski)
- Kiler-ów 2-óch (1999, reż. Juliusz Machulski)
- D.I.L. (2002, reż. Konrad Niewolski)
- 1409 - Afera na zamku Bartenstein (2001, reż. Rafał Buks)
- Superprodukcja (2003, reż. Juliusz Machulski)
- Vinci (2004, reż. Juliusz Machulski)
- Emilia (2005, reż. Piotr Matwiejczyk)
- Nie ma takiego numeru (2005, reż. Bartosz Brzeskot)
- Co słonko widziało (2006, reż. Michał Rosa)
- Ostatnia akcja (2009, reż. Michał Rogalski)

Źródło: Wikipedia (autorzy, na licencji GNU FDL)

 Opcje
Aktywacja: 25/11/08 08:49, odsłony: 1041
Słowa kluczowe: machulski, juliusz, telewizyjny, pasikowski, teatrów, vabank, kiler, pedagog, chmielewski
 Zamknij Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce, kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej.