Zaloguj się lub włącz wersję mobilną
StartDodaj artykułMoje artykułyMoje kontoSzukaj artykułówPomocKontakt

Kategorie

Strona PDFStrona HTML

Kevin Costner



ID artykułu: 175 / 698
URL: http://www.publikuj.org/175

Kevin Michael Costner (18 stycznia 1955 roku w Lynwood, w stanie Kalifornia) - amerykański aktor, reżyser i producent filmowy. Ma korzenie angielskie, irlandzkie, niemieckie i dalekie czerokeskie.

Jest trzecim najmłodszym synem elektryka Williama Costnera i Sharon Tedrick. Jego dwaj starsi bracia to Daniel Craig (ur. 1950) i Mark Douglas (zm. 1953 przy porodzie). Uczęszczał do Mt. Whitney High School w Visalia w stanie Kalifornia, a w 1973 roku ukończył kalifornijską szkołę średnią Villa Park High School w Villa Park. Następnie w 1978 roku otrzymał dyplom ukończenia California State University na wydziale biznesu i maketingu, po czym podjął pracę w wyuczonym zawodzie. W tym samym roku poślubił koleżankę z uczelni Cindy Silvę. Życie Costnera zmieniło przypadkowe spotkanie w samolocie z Richardem Burtonem. Pod jego wpływem rzucił pracę i przeniósł się do Hollywood. Zanim zaczął występować w filmach pracował jako kierowca ciężarówki, nurek i przewodnik wycieczek. W branży filmowej na początku brał udział w kilku filmach erotycznych, ale wkrótce postanowił, że chce poczekać na poważną produkcję. Nie pracował przez prawie sześć lat, czekając na rolę kinową, którą wreszcie otrzymał w błyskotliwej psychodramie filmowej - opowieści o rozczarowaniach kontestatorów i zagubionych byłych buntowników z końca lat 60. Wielki chłód (The Big Chill, 1983) Lawrence Kasdana z udziałem Glenn Close, Toma Berengera i Kevina Kline. Co prawda jego występ został wycięty w montażu, ale reżyser go zapamiętał i powierzył mu rolę Jakea w westernie Silverado (1985), która okazała się początkiem kariery. Zdobył wiele nagród, w tym dwa Oscary za reżyserię i produkcję oraz Srebrnego Niedźwiedzia na Festiwalu Filmowym w Berlinie za główna rolą w westernie Tańczący z wilkami (1991).

Życie prywatne
Był żonaty z Cindy Silvą (od 5 marca 1978 do 12 grudnia 1994), z którą ma dwie córki - Annie (ur. 15 kwietnia 1984) i Lily (ur. 4 sierpnia 1986) oraz syna Joego (ur. 31 stycznia 1988). W dniu 25 września 2004 roku poślubił Christine Baumgartner. Mają syna Caydena Wyatta (ur. 5 maja 2007). Spotykał się z modelką Elle Macpherson (w latach 90.), wnuczką właściciela National Football League Arta Rooneya - Bridget Rooney (1995-96), z którą ma syna Liama Rooneya (ur. 1996), modelką Naomi Campbell (w latach 90.) i aktorką Courteney Cox (w latach 90.).

Ciekawostki
- Ma 185 cm wzrostu.
- Jest miłośnikiem klubu piłkarskiego Arsenal Londyn.
- Do czasu Titanica Jamesa Camerona (1997), wyprodukowany przez niego film Wodny świat (1995) był najdroższym filmem w historii kina (175 mln dolarów).

Filmografia
- Mr Brooks (2007) jako Earl Brooks
- The Tortilla Curtain (2006) jako Delaney Mossbacher
- Patrol (2006)
- Z ust do ust (2005) jako Beau Burroughs
- The Upside of Anger (2005) jako Denny Davies
- Bezprawie (film) (2003) jako Charley Waite
- Znamię (2002) jako Joe Darrow
- 3000 mil do Graceland (2001) jako Thomas J. Murphy
- Trzynaście dni (2000) jako Kenny ODonnell
- For Love of the Game (1999) jako Billy Chapel
- List w butelce (1999) jako Garret Blake
- Wysłannik Przyszłości (The Postman) (1997) jako The Postman
- Tin Cup (1996) jako Roy Tin Cup McAvoy
- Wodny świat (Waterworld) (1995) jako Mariner
- Wojna (The War) (1994) jako Stephen Simmons
- Wyatt Earp (1994) jako Wyatt Earp
- Doskonały świat (A Perfect World) (1993) jako Robert Butch Haynes
- The Bodyguard (1992) jako Frank Farmer
- Amazing Stories: Book One (1992) jako Kapitan
- JFK (1991) jako Jim Garrison
- Robin Hood - książę złodziei (Robin Hood: Prince of Thieves) (1991) jako Robin of Locksley
- Tańczący z wilkami (Dances with Wolves) (1990) jako porucznik John Dunbar
- Revenge (1990) jako Michael J. Jay Cochran
- Pole marzeń (1989) jako Ray Kinsella
- Byki z Durham (1988) jako Crash Davis
- Bez wyjścia (No Way Out) (1987) jako porucznik komandor Tom Farrell
- Nietykalni (The Untouchables) (1987) jako Eliot Ness
- Shadows Run Black (1986) jako Jimmy Scott
- Sizzle Beach, U.S.A. (1986) jako John Logan
- American Flyers (1985) jako Marcus
- Silverado (1985) jako Jake
- Fandango (1985) jako Gardner Barnes, Groover
- The Gunrunner (1984) jako Ted
- Testament (1983) jako Phil Pitkin
- Stacys Knights (1983) jako Will Bonner
- Table for Five (1983) jako Newlywed Husband
- Frances (1982) (uncredited) jako Man in Alley
- Night Shift (1982) jako Frat Boy #1
- Chasing Dreams (1982) jako Ed

Reżyser
- Bezprawie (2003)
- Wysłannik przyszłości (1997)
- Wodny świat (1995)
- Tańczący z wilkami (1990)

Producent
- The Tortilla Curtain (2006)
- Open Range (2003)
- Thirteen Days (2000)
- Message in a Bottle (1999)
- The Postman (1997)
- Wyatt Earp (1994)
- Rapa Nui (1994)
- The Bodyguard (1992)
- Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
- Dances with Wolves (1990)
- Revenge (1990)

Źródło: Wikipedia (na licencji GNU FDL)

 Opcje
Aktywacja: 08/07/08 09:56, odsłony: 1096
Słowa kluczowe: postman, wyatt, earp, tańczący, wilkami, rooneya, porucznik, prince, bodyguard
 Zamknij Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce, kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej.