Zaloguj się lub włącz wersję mobilną
StartDodaj artykułMoje artykułyMoje kontoSzukaj artykułówPomocKontakt

Strona PDFStrona HTML

Stanowisko Komisji Europejskiej odnosnie produktów Kaspersky

ID artykułu: 57290 / 2264
URL: http://www.publikuj.org/57290

Kaspersky Lab informuje klientów, partnerów i opinię publiczną, że Komisja Europejska oficjalnie potwierdziła, iż nie posiada żadnych dowodów w odniesieniu do potencjalnych problemów związanych z korzystaniem z produktów Kaspersky Lab.

Stanowisko zostało opublikowane w odpowiedzi na zapytanie Gerolfa Annemana, członka Parlamentu Europejskiego, który w marcu 2019 r. przedłożył Komisji szereg pytań związanych z treścią rezolucji przyjętej przez Parlament Europejski 13 czerwca 2018 r., w której produkty Kaspersky Lab są określane jako niebezpieczne, a nawet szkodliwe.

Wasze produkty są bezpieczne coraz częściej słyszymy takie stwierdzenie od różnych organów regulacyjnych i polityków. Z radością przyjmujemy fakt, że Komisja Europejska podziela tę opinię i potwierdziła ją publicznie powiedział Anton Szingariew, wiceprezes odpowiedzialny za sprawy publiczne Kaspersky Lab. Opinia ta po raz kolejny potwierdza, że nasze działania, takie jak przeniesienie przetwarzania danych do Zurychu i uruchomienie centrów transparentności, są skuteczne i wskazują, że firma jest godna zaufania zarówno ze strony klientów, jak i organów rządowych. Mamy nadzieję, że stanowisko Komisji Europejskiej pomoże zainteresowanym stronom w podejmowaniu decyzji w oparciu o fakty, a nie o pogłoski i niepoparte dowodami artykuły w mediach.

Pełna treść pytań przedłożonych przez Gerolfa Annemana jest dostępna na stronie http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-8-2019-001206_EN.pdf.

Pełna treść odpowiedzi Komisji Europejskiej jest dostępna na stronie http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-8-2019-001206-ASW_EN.pdf.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/nowosci.

Piotr Kupczyk
Dyrektor biura komunikacji z mediami, Kaspersky Lab Polska
E-mail: piotr.kup czyk@kaspersky.pl
Tel. 34 390 94 00