Zaloguj się lub włącz wersję mobilną
StartDodaj artykułMoje artykułyMoje kontoSzukaj artykułówPomocKontakt

Kategorie

Strona PDFStrona HTML

Strusie afrykańskie



ID artykułu: 4286 / 1176
URL: http://www.publikuj.org/4286

Struś afrykański jest największym i najwyższym żyjącym gatunkiem ptaka. Tak jak jego kilku najbliższych krewnych- emu, kazuar i kiwi- jest przystosowany do chodzenia i biegania ale jest całkowicie pozbawiony możliwości latania.

Struś afrykański występuje w różnych częściach Afryki, na obszarze od południowego Maroka i Etiopii po Afrykę Południową. Spotyka się go na płaskich, suchych, otwartych półpustyniach i na sawannie.

Jako zwierzę przystosowane do biegania struś afrykański ma długie, silne nogi opatrzone dwoma palcami, które tworzą strukturę przypominającą wyglądem racice antylop lub innych szybko biegających ssaków. Taka budowa kończyn jest udogodnieniem w czasie szybkiego biegu, gdyż zmniejsza powieżchnię kontaktu z podłożem, a co za tym idzie tarcie.
Struś afrykański posiada o wiele bardzoej rozbudowane mięśnie nóg niż ptaki latające, dzięki czemu potrafi biegać szybciej niż np większość antylop. Wszystkie gatunki strusi biegają szybko i z gracją, są też bardzo wytrzymałe. Efektywniej wykorzystują one tlen w porównaniu z ptakami takimi jak pingwiny czy gęsi.
Struś może biegać z prędkością około 50 kilometrów na godzinę przez 20 minut nie męcząc się i potrafi chodzić godzinami równym tempem nie męcząc się. Zanotowano, że struś w biegu np podczas ucieczki przed lampartem może osiągnąć przedkość 95 kilometrów na godzinę. Często w czasie ucieczki robi uniki, odbijając nagle na boki, co jeszcze bardziej utrudnia drapieżnikowi zchwytanie go. Nawet miesięczne strusie pisklęta potrafią biec z prędkością około 50 kilometrów na godzinę.

Dorosły struś wykorzystuje swoje potężne nogi nie tylko do biegania, ale także wydrapuje nimi zagłębienie na gniazdo. Używa ich broniąc się przed drapieżnikami oraz w walkach z rywalami.

Strusie afrykańskie znacznie szybciej wykrywają niebezpieczeństwo niż większość ssaków, żyjących na sawannie. Zaniepokojone zachowują się niespokojnie i tak dają znać innym zwierzęton, np antylopom o obecności drapieżnika. W ten sposób pełnią rolę strażnika w mieszanych stadach zwierząt sawanny.


Tanie kredyty

 Opcje
Aktywacja: 04/05/10 09:41, odsłony: 2180
Słowa kluczowe: struś afrykański, afryka, sawanna, struś
 Zamknij Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce, kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej.