Zaloguj się lub włącz wersję mobilną
StartDodaj artykułMoje artykułyMoje kontoSzukaj artykułówPomocKontakt

Kategorie

Strona PDFStrona HTML

Chuck Norris



ID artykułu: 154 / 698
URL: http://www.publikuj.org/154

Carlos Ray Norris, znany jako Chuck Norris, (ur. 10 marca 1940 w Ryan) - amerykański aktor, gwiazda Hollywood, mistrz sztuk walk, baptysta. Siedmiokrotny mistrz świata w karate.

Norris urodził się jako syn półkrwi Czirokeza, półkrwi Irlandczyka, Raya Norrisa i jego żony irlandzkiego pochodzenia, Wilmy Scarberry (według niektórych źródeł po części także Czirokezki). Miał dwóch młodszych braci, z których jeden, Wieland, zginął na wojnie w Wietnamie, drugi, Aaron, jest producentem filmowym. Ojciec Chucka Norrisa, alkoholik, opuścił rodzinę. W wieku 12 lat Carlos Ray przeniósł się z matką i braćmi z Oklahomy do Kalifornii. Po ukończeniu szkoły średniej wstąpił do wojsk lotniczych i stacjonował w Korei. W wojsku przybrał pseudonim Chuck. W Korei poznał sporty walki, trenował m.in. tangsudo. W 1962 powrócił do USA, gdzie założył kilka szkół karate. Do jego szkół uczęszczały znane osobistości, m.in. Steve McQueen, który zasugerował mu karierę filmową, ponadto Priscilla Presley i Michael Landon. W 1968 Norris został mistrzem świata w karate w wadze średniej. Rok później magazyn Black Belt przyznał mu tytuł fighter of the year ("zawodnik roku"). Poza tym Norris jako pierwszy człowiek spoza dalekiego wschodu uzyskał 8. dan w taekwondo, był też mistrzem tangsudo. W 1974 zakończył karierę sportową. W filmie Norris zdobył popularność dzięki roli przeciwnika Brucea Lee w Drodze smoka oraz dzięki głównym rolom w serii filmów Zaginiony w akcji. Kolejnym sukcesem Norrisa był serial telewizyjny Strażnik Teksasu, w którym grał główną rolę Cordella Walkera oraz pełnił funkcję producenta wykonawczego (executive producer). Norris wydał autobiografię pod tytułem The Secret of Inner Strength (Tajemnica siły wewnętrznej) oraz najnowszą "Against All Odds:My Story" ("Łamiąc Bariery"). Założył też organizację Kickstart walczącą z przemocą i handlem narkotykami w szkołach. W 1988 wspierał kampanię Georga Busha. Chuck Norris ma czworo dzieci, z pierwszego małżeństwa synów Mikea i Erika, zaś z drugiego, z Geną OKelley bliźniaków: syna Dakotę Alana i córkę Danilee Kelly. Na przełomie 2005 i 2006 Internet zalała fala często absurdalnych dowcipów i informacji o Chucku Norrisie, zwanych Chuck Norris Facts. W 2006 został radiowcem w stacji Ryana Adams Cardinal Radio. W pierwszym dniu zaprezentował 12 nowych utworów Ryana Adamsa.

Filmografia
- 2005: The Cutter jako John Shepherd
- 2004: Zabawy z piłką (Dodgeball: A True Underdog Story) jako on sam
- 2003: Dzwony piekielne (The Bells of Innocence) jako Matthew
- 2002: Człowiek prezydenta 2 (The Presidents Man: A Line in the Sand) jako Joshua McCord
- 2000: Człowiek prezydenta (The Presidents Man) jako Joshua McCord
- 1999: Strażnicy miasta (Sons of Thunder) jako Ranger Cordell Walker
- 1998: The Path of the Dragon jako on sam
- 1998: Wojna Logana: Kwestia honoru (Logans War: Bound by Honor) jako Jake Fallon
- 1996: Leśny wojownik (Forest Warrior) jako McKenna
- 1995: Superpies (Top Dog) jako Jake Wilder
- 1994: Strażnik Teksasu 3 (Walker, Texas Ranger 3: Deadly Reunion) jako Cordell Walker
- 1993-2001: Strażnik Teksasu (Walker, Texas Ranger) jako Cordell Walker
- 1993: Curse of the Dragon jako on sam
- 1993: Wind in the Wire
- 1993: Moce ciemności (Hellbound) jako Frank Shatter
- 1992: Kumple (Sidekicks) w roli siebie samego
- 1991: Hitman (The Hitman) jako Cliff Garret/Danny Grogan
- 1990: Wszystkiego najlepszego, Bugs! - 50 Lat (Happy Birthday, Bugs! - 50 Looney Years) w roli siebie samego
- 1990: Oddział Delta 2 (Delta Force 2: The Colombian Connection) jako Pułkownik Scot McCoy
- 1988: Zaginiony w akcji 3 (Missing in Action III) jako Braddock
- 1988: Bohater i strach (Hero and the Terror) jako Danny OBrien
- 1986: Chuck Norris: Karate kommandos jako on sam (głos)
- 1986: Słoneczny wojownik (Firewalker) jako Max Donigan
- 1986: Oddział Delta (The Delta Force) jako Major Scott McCoy
- 1985: Zaginiony w akcji 2 (Missing in Action 2: The Beginning) jako Braddock
- 1985: Kod milczenia (Code of Silence) jako Eddie Cusack
- 1985: Kraj pod obstrzałem (Invasion U.S.A.) jako Matt Hunter
- 1984: Zaginiony w akcji (Missing in Action) jako Braddock
- 1983: Samotny wilk McQuade (Lone Wolf McQuade) jako J.J. McQuade
- 1982: Utajona furia (Silent Rage) jako Szeryf Dan Stevens
- 1982: Mściciel z Hongkongu (Forced Vengeance) jako Josh Randall
- 1981: Oko za oko (An Eye for an Eye) jako Sean Kane
- 1980: The Octagon jako Scott James
- 1979: Porządni faceci ubierają się na czarno (Good Guys Wear Black) jako John T. Booker
- 1979: Jednoosobowy oddział (A Force of One) jako Matt Logan
- 1978: Gra śmierci (Game of Death) jako wojownik
- 1977: Bruce Lee : the Legend jako on sam
- 1977: Zabijaka, zabijaka (Breaker! Breaker!) jako John David Dawes
- 1974: Masakra w San Francisco (Slaughter in San Francisco) jako Chuck Slaughter/Chuck Norris
- 1973: The Student Teachers jako Instruktor Karate
- 1972: Droga smoka (Meng long guojiang) jako Colt
- 1969: The Wrecking Crew jako Mężczyzna w barze

Źródło: Wikipedia (na licencji GNU FDL)

 Opcje
Aktywacja: 07/07/08 12:57, odsłony: 1137
Słowa kluczowe: norris, chuck, walker, zaginiony, cordell, teksasu, strażnik, force, mcquade
 Zamknij Ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce, kliknij tutaj aby dowiedzieć się więcej.